Ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου (Σ.ΕΚ.Β) διοργανώνει, στο πλαίσιο του 47ου Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο, εκδήλωση με τίτλο: «Μπροστά απ’ τον μπερντέ», την Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου και ώρα 20:00, στη σκηνή «Δ. Σολωμός».

«Μπροστά απ’ τον μπερντέ»
Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου – 20:00
47ο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο
σκηνή «Δ. Σολωμός»

Ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου (Σ.ΕΚ.Β) διοργανώνει, στο πλαίσιο του 47ου Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο, εκδήλωση με τίτλο: «Μπροστά απ’ τον μπερντέ», την Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου και ώρα 20:00, στη σκηνή «Δ. Σολωμός».

Η βραδιά είναι αφιερωμένη στον Ευγένιο Σπαθάρη. Θα προβληθούν οι «Βάτραχοι», παραγγελία του Χατζιδάκι για το Τρίτο Πρόγραμμα. Εκεί ο Σπαθάρης με τον Γιώργο Παυριανό «κατέβηκαν» στον Κάτω Κόσμο και αντί να βρουν τον Σοφοκλή και τον Αισχύλο βρήκαν τον Μίκη και τον Μάνο. Εκεί, με τη συμβολή του συνθέτη Δημήτρη Λέκκα και του αείμνηστου τραγουδιστή και ηθοποιού Νίκου Δημητράτου, η παράσταση απογειώνεται και έρχεται κοντά στο δικό μας θέμα, τη μελοποιημένη ποίηση.

Με απολαυστικούς ακροβατισμούς η ζυγαριά γέρνει πάντα υπέρ του Μίκη. Ο Καραγκιόζης παρατηρεί το φαινόμενο και δίνει την εξήγηση: Ο Μάνος βάζει στη ζυγαριά το «Πώς τον λεν τον Υμηττό» και ο Μίκης «Τα θεμέλιά μου στα βουνά». Τι να σου κάνει ένα βουναλάκι μπροστά σε όλα τα βουνά του κόσμου; Ο Μάνος βάζει στη ζυγαριά το «Πότε θα λευτερωθεί η Κρήτη» και ο Μίκης την οικουμένη ολάκερη…

Μια ενδιαφέρουσα μελέτη της Ελένης Τζαβολάκη, με τίτλο «Μπροστά απ’ τον μπερντέ: Ενσαρκώσεις του Καραγκιόζη στη νεοελληνική δραματουργία», αποτελεί τον άξονα που γύρω του περιστρέφεται η εκδήλωση. Η συγγραφέας είναι και βασική ομιλήτρια.

Επιπλέον, θα μιλήσουν ο Κώστας Καζάκος, που στο παρελθόν έχει ασχοληθεί αρκετά με τις σκηνικές αναπαραστάσεις του Καραγκιόζη («Το μεγάλο μας τσίρκο», «Ο Καραγκιόζης έξω από την πόρτα» κ.λπ) και ο Γιάννης Σολδάτος, συγγραφέας της παράστασης «Όταν ο Καραγκιόζης συνάντησε τη Μέρκελ στα Εξάρχεια». Ειδική αναφορά γίνεται στο έργο του Αλέξη Δαμιανού, Το ανοιχτό κλουβί ή ο Καραγκιόζης, μιας από τις πιο ενδιαφέρουσες ενσαρκώσεις του Καραγκιόζη στη θεατρική σκηνή.

Οι ηθοποιοί και τραγουδιστές Γεράσιμος Γεννατάς, Τατιάνα Παπαμόσχου, Ιωσήφ Ιωσηφίδης, Αυγουστίνος Ρεμούνδος, Ευγενία Αποστόλου και οι μουσικοί Γιούλα Γιαννάκη, Μάρκος Δαμιανός, Πανίνος Δαμιανός και Παναγιώτης Χρονόπουλος εμφανίζουν σε μορφή αναλογίου αποσπάσματα από το έργο του Γιάννη Σολδάτου «Όταν ο Καραγκιόζης συνάντησε τη Μέρκελ στα Εξάρχεια», από την περσινή παράσταση στο Θέατρο Τέχνης, σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Παντελιά και μουσική του Πανίνου Δαμιανού.

Με τους ίδιους συντελεστές συνεχίζεται λαϊκό γλέντι, καθώς θα ακούγονται μερικά από τα σημαντικότερα τραγούδια που γράφτηκαν γύρω από τον Καραγκιόζη.

Την εκδήλωση παρουσίασε ο ποιητής και κριτικός, Κωνσταντίνος Μπούρας.

Προσθήκη σχολίου

Your email address will not be published. Required fields are marked *