Στην τελετή των εγκαινίων της έκθεσης, παραβρέθηκαν φίλοι, ομότεχνοι καλλιτέχνες και η δημοτική αρχή με επικεφαλής το δήμαρχο Π. Φαλήρου κο Διονύση Χατζηδάκη. Η εκδήλωση καλύφθηκε τηλεοπτικά από το Bookia με ζωντανή μετάδοση μέσω Internet.

Το φωτορεπορτάζ από τα εγκαίνια.
Το Πολιτιστικό Κέντρο ΦΛΟΙΣΒΟΣ, Δήμου Παλαιού Φαλήρου.

13
 έως 18 Ιουνίου 2018

…Νοιώθω πως μια συλλογή έργων ζωγραφικής για μια Έκθεση, πρέπει να είναι όπως ένα καλοβαλμένο θεατρικό έργο… να έχει συναίσθημα, να στέλνει μηνύματα, να έχει αποδοτική ερμηνεία και να σε κάνει πιο «γεμάτο» όταν φεύγεις απ’ αυτό.

Με τα έργα μου θέλω να «φωνάξω» τα λόγια της ψυχής μου πάνω στον καμβά. Να βγάλω αυτά που αισθάνομαι, αυτά που – τα πινέλα με χρώμα – χαϊδεύουν τα μέσα μου.

Τα όνειρα, την ελπίδα, τον έρωτα, τη μοναξιά, τον πόθο, το ρομαντισμό, το δάκρυ, το χαμόγελο, τη μπόρα και τη γαλήνη του εσωτερικού μου κόσμου στο ταξίδι της ζωής…

Τις εσωτερικές και ψυχικές αγωνίες για την Τέχνη, τον Πολιτισμό, την κουλτούρα του λαού μας.

…Έμπνευσή μου αποτελεί αυτός ο καταπληκτικός τόπος μας, που ΔΕΝ με πληγώνει…

Οι απλοί άνθρωποι, οι ομορφιές σε κάθε γωνιά του, ο ουρανός, η θάλασσά του, το φεγγάρι του, οι γειτονιές, τα σοκάκια, οι χρωματικές εναλλαγές του…

Το ταξίδι πάνω στον καμβά με τους εκφραστικούς πιστεύω χρωματισμούς, το αφιερώνω σε  ό,τι είχε εμπνευστική δύναμηπάνω στα έργα μου και σ’ όλους εσάς!!!

Έτσι περιγράφει ο ζωγράφος Γιώργος Μπαρτζιώκας τα κίνητρα και το σκοπό των έργων του που θα εκθέσει από τις 13 έως 18 Ιουνίου στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Φαλήρου.

Διάρκεια 13 έως 18 Ιουνίου 2018
Ωράριο 10:00 πμ – 2:00 μμ & 6:00 μμ – 10:00 μμ

«Η Ελλάδα που ΔΕΝ με πληγώνει…», έκθεση του ζωγράφου Γιώργου Μπαρτζιώκα

Στα εγκαίνια, την παρουσίαση έκανε η ζωγράφος-ποιήτρια, Καίτη Τύμη, πρ. του Συλλόγου Εικαστικών Καλλιτεχνών Ελλάδος, «Ο ΑΠΕΛΛΗΣ», και η συγγραφέας, Φραντζέσκα Μάνγκελ. Τη βραδιά έντυσε μουσικά ο πιανίστας Παναγιώτης Παπαγεωργίου.

«Η Ελλάδα που ΔΕΝ με πληγώνει…»

«Η Ελλάδα που ΔΕΝ με πληγώνει…», έκθεση του ζωγράφου Γιώργου Μπαρτζιώκα

Μία έκθεση ζωγραφικής που περιλαμβάνει πενήντα ελαιογραφίες του δημιουργού πάνω σε καμβά, με τις οποίες προσπαθεί να αναδείξει τις ομορφιές του τόπου μας, τον αξιόλογο πολιτιστικό, πνευματικό και καλλιτεχνικό πλούτο.

Μέσα από τα κλασικά και μοντέρνα έργα του, παρουσιάζεται η αληθινή πλευρά, μιας γνωστής ανά τον κόσμο χώρας, για τον πολιτισμό της, την ιστορία της, τις τέχνες και την κουλτούρα της, τον ουρανό, τη θάλασσα, τον ήλιο, τις ιστορικές γειτονιές, το χρώμα της, τη ζωντάνια της.

«Η Ελλάδα που ΔΕΝ με πληγώνει…», έκθεση του ζωγράφου Γιώργου Μπαρτζιώκα

«Η Ελλάδα που ΔΕΝ με πληγώνει…», είναι ένα ταξίδι που αφιερώνει ο καλλιτέχνης σε όλους, χρησιμοποιώντας εκφραστικούς χρωματισμούς και ξεδιπλώνοντας μέσα από την τέχνη του, τις εσωτερικές του αναζητήσεις, τις ψυχικές του αγωνίες, τα όνειρα, το ρομαντισμό, τον έρωτα, το πάθος, τις ευαισθησίες του, την ελπίδα…

Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του καταλόγου των έργων είναι η προσωπική κατάθεση του καλλιτέχνη, χωριστά για κάθε έργο, του τρόπου με τον οποίο οδηγήθηκε στη δημιουργία του, των συγκυριών και της έμπνευσης που τον οδήγησαν στο καθένα.

Όταν συναισθηματοδέρνομαι…ζωγραφίζω,
όταν ζωγραφίζω συναισθηματοδέρνομαι…
– Γιώργος Μπαρτζιώκας

Λίγα λόγια για τον Καλλιτέχνη

«Η Ελλάδα που ΔΕΝ με πληγώνει…», έκθεση του ζωγράφου Γιώργου Μπαρτζιώκα

Ο Γιώργος Μπαρτζιώκας ξεκίνησε τα πρώτα βήματα στη ζωγραφική από τα νεανικά του χρόνια, όταν σε ηλικία δεκαέξι ετών ζωγράφιζε σκηνικά για θεατρικές παραστάσεις.

Στα φοιτητικά του χρόνια είχε την τύχη να συνεργαστεί με το ζωγράφο και καθηγητή του, Κώστα Ευρυγένη και στο ατελιέ του να αναπτύξει τις καλλιτεχνικές του δεξιότητες και να μυηθεί στις τεχνικές του χρώματος, στην προοπτική, την ανάμειξη των χρωμάτων και τη δημιουργία πάνω στον καμβά.

«Η Ελλάδα που ΔΕΝ με πληγώνει…», έκθεση του ζωγράφου Γιώργου Μπαρτζιώκα

Με την ελαιογραφία ασχολείται συστηματικά από τα φοιτητικά του χρόνια μέχρι σήμερα, δίνοντας έτσι χρώμα στη μοναξιά, στα όνειρα και στα προβλήματα της καθημερινότητας.

Παρουσίασε ατομικές εκθέσεις στο Βόλο (1982), στην Καβάλα (1985), στη Λάρισα (1987) και συμμετείχε σε πολλές ομαδικές στην Αθήνα και σε επαρχιακές πόλεις. Είναι μέλος του Συλλόγου Εικαστικών Καλλιτεχνών Ελλάδος, «Ο ΑΠΕΛΛΗΣ».

Η Μάγδα Κουμπαρέλου για τον Γιώργο Μπαρτζιώκα

«Η Ελλάδα που ΔΕΝ με πληγώνει…», έκθεση του ζωγράφου Γιώργου Μπαρτζιώκα

Η Ιστορικός Τέχνης, Μάγδα Κουμπαρέλου, γράφει για τον ζωγράφο αλλά και για την συγκεκριμένη έκθεσή του:

«Ο ζωγράφος Γιώργος Μπαρτζιώκας εκδήλωσε το πάθος και την αγάπη του για τη ζωγραφική από πολύ μικρή ηλικία. Πιστός στις διαχρονικές, κλασικές αξίες της ζωγραφικής, εξασκεί την τεχνική της ελαιογραφίας σε μουσαμά με ρεαλιστική διάθεση. Στην παρούσα έκθεση παρουσιάζει μια σειρά πενήντα ελαιογραφιών με τον ποιητικό τίτλο, «Η Ελλάδα που Δεν με πληγώνει».

«Η Ελλάδα που ΔΕΝ με πληγώνει…», έκθεση του ζωγράφου Γιώργου Μπαρτζιώκα

Ο ζωγράφος με τους πίνακές του έρχεται να μας υπενθυμίσει την Ελλάδα του υπέροχου τοπίου, του φωτός, της ιστορίας, της τέχνης και του πολιτισμού. Πιστός στο πνεύμα του τόπου που απεικονίζει, με απέραντη ελευθερία άμεση και αληθινή και πλατιά αντιμετώπιση του χώρου, μας παραθέτει στους πίνακές του το μοναδικό ελληνικό τοπίο σε όλες τις εκδοχές του.

Θαλασσογραφίες με ιστιοπλοϊκά να αρμενίζουν με τα ολόλευκα πανιά τους ανοιγμένα, ηλιοβασιλέματα σε μοναδικές ακρογιαλιές, αιγαιοπελαγίτικες ολόλευκες εκκλησίες με τους γαλάζιους τρούλους τους να δεσπόζουν, πέτρινα ορεινά χωριά με τη μοναδική τους αρχιτεκτονική και τα μοναστήρια πάνω στους βράχους, λίμνες, δάση, φάροι- μάτια προστασίας, ταξιδεύουν το θεατή στο μοναδικό ελληνικό τοπίο.

«Η Ελλάδα που ΔΕΝ με πληγώνει…», έκθεση του ζωγράφου Γιώργου Μπαρτζιώκα

Φανατικός του χρώματος ο καλλιτέχνης, αντιπαραθέτει θερμά και ψυχρά χρώματα σε όλες τις αποχρώσεις δημιουργώντας έντονες χρωματικές κλίμακες και εναλλαγές.

Προσπαθώντας να αποδώσει με λεπτομερή ρεαλισμό το θέμα του, σε κάποιους πίνακες απλώνει και δουλεύει με φαρδιά πινελιά τα χρώματά του και σε άλλους με κοφτή και γρήγορη με πιο παχύ στρώμα χρώματος.

Στους πίνακες με νεκρές φύσεις , υπερισχύει της ρεαλιστικής διατύπωσης του θέματος η ποιητική φωνή του χρώματος. Σε κάποια από τα τελευταία έργα του, όπως το «Ηθοποιός σημαίνει φως», έχει προχωρήσει σε μια πιο εξπρεσιονιστική γραφή με τάσεις αφαίρεσης, με πιο απαλή και σχεδόν αέρινη χρωματική γκάμα.

Η μεγάλη αγάπη και το πάθος για τη ζωγραφική, αλλά και για τον τόπο του, είναι αυτά που καθοδηγούν στη ζωή του το Γιώργο Μπαρτζιώκα, ο οποίος με το έργο του μας παροτρύνει να δούμε τον τόπο μας με ένα καινούριο βλέμμα, αυτό της ευαισθησίας του καλλιτέχνη».

Προσθήκη σχολίου

Your email address will not be published. Required fields are marked *