Οι εκδόσεις Επίκεντρο παρουσίασαν το βιβλίο του Γιάννη Καρατζόγλου«Το ημερολόγιο Κατοχής του Βενιαμίν Χαΐμ Καπόν – 1446 μέρες αγωνίας».

Το φωτορεπορτάζ.
Το βιβλίο «Το ημερολόγιο Κατοχής του Βενιαμίν Χαΐμ Καπόν – 1446 μέρες αγωνίας».
O συγγραφέας Γιάννης Καρατζόγλου.
Οι εκδόσεις Επίκεντρο.

Το βίντεο και το Live Streaming παρέχονται με την υποστήριξη της Streamia και του Bookia.

Με το συγγραφέα συζήτησαν για το βιβλίο οι:

  • Λίλιαν Καπόν, Πρώην Γ.Γρ. Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών
  • Γιώργος Πηλιχός, ιστορικός ερευνητής, συγγραφέας του τόμου “Άουσβιτς”

Γιάννης Καρατζόγλου, Το ημερολόγιο Κατοχής του Βενιαμίν Χαΐμ Καπόν, εκδόσεις Επίκεντρο

Την συζήτηση συντόνισε ο εκδότης του Επίκεντρου, Πέτρος Παπασαραντόπουλος ενώ χαιρέτησε ο Μίνος Μωϋσής, Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών.

Γιάννης Καρατζόγλου, Το ημερολόγιο Κατοχής του Βενιαμίν Χαΐμ Καπόν, εκδόσεις Επίκεντρο

“Εν τω μεταξύ στην τραπεζαρία κάθεται ο κ. Γεωργαντάς (χημικός του Κράτους) Χριστιανός φίλος του θείου μου μετά μεγάλης λύπης ακούων την υπερδυσάρεστον είδησιν και συμβουλεύων εμάς παντί σθένει να επιχειρήσωμεν να αποδράσωμεν εις Αθήνας όπου οι Ιταλοί προστατεύουν τους Εβραίους από την Γερμανικήν θηριωδίαν. Εμείς το θεωρούμε αδύνατο. Διεξάγεται μακρά συζήτησις επ’ αυτού. Επιτέλους ξημερώνει. Έρχεται η φίλη της εξαδέλφης μου και μας λέγει ότι η πρώτη αποστολή ήδη ανεχώρησε. […] Το αποφασίσαμε! Με κάθε μέσον να φύγωμε! Αλλά δεν είναι τόσο εύκολο. Η φυγή πρέπει να γίνη με την βοήθεια Χριστιανών οδηγών οι οποίοι ζητούν υπέρογκα ποσά. Οι πρώτοι προταθέντες να μας φυγαδεύσουν πήραν την προκαταβολή και έφυγαν. Άλλοι δεν ικανοποιούν την εμπιστοσύνη. Άλλα μέσα δεν μας φαίνονται πολύ ασφαλή. Και έτσι όλο ετοιμαζόμαστε να φύγωμε και όλο γυρίζωμεν πίσω…”.

Απόσπασμα από το “Ημερολόγιο Κατοχής-1446 μέρες αγωνίας” του Βενιαμίν Χαΐμ Καπόν.

Γιάννης Καρατζόγλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1946, πτυχιούχος Διοίκησης Επιχειρήσεων από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (1973), κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου (Μ.Β.Α.) από το Brunel University της Μεγ. Βρετανίας (1982) και υποψήφιος Διδάκτωρ Ιστορίας στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών της ΝΟΕ του ΑΠΘ (2017).

Διευθυντικό στέλεχος επί τριακονταετία και πλέον στον ιδιωτικό τομέα, σε βιομηχανίες κυρίως αλλά και εταιρίες παροχής υπηρεσιών. Επικεφαλής Οργανισμού του Δημοσίου τομέα επί τετραετία (2004 – 2008). Συνταξιούχος από το τέλος του 2008. Γλωσσομάθεια: Αγγλικά, Γερμανικά, Γαλλικά και Ισπανικά.

Στην ποίηση εμφανίζεται το 1970 με την ποιητική συλλογή “Ένα καλοκαίρι” που τυπώνεται στη Θεσσαλονίκη από το τυπογραφείο Νικολαΐδη και με επιμέλεια του Ντίνου Χριστιανόπουλου, ιδιωτική έκδοση.

Η δεύτερη συλλογή του με τίτλο “Δέλτα-Ξι-Θήτα” αποτελεί επίσης ιδιωτική έκδοση και τυπώνεται το 1975, από το ίδιο τυπογραφείο με επιμέλεια του Κάρολου Τσίζεκ και εξώφυλλο του Παύλου Βασιλειάδη. Το 1982 εκδίδεται από τις εκδόσεις “Μπαρμπουνάκη” η συλλογή “Πρατήριο καυσίμων” με εξώφυλλο και πάλι του Παύλου Βασιλειάδη. Ακολουθεί η συλλογή “Αποσβέσεις” το 1987 από τις εκδόσεις “Διαγωνίου” με επιμέλεια Ντίνου Χριστιανόπουλου και εξώφυλλο του Κάρολου Τσίζεκ. Αυτή η συλλογή του 1987 αποτελούσε μια δεύτερη ματιά στη συνολική μέχρι τότε δουλειά του ποιητή με επιλογή ποιημάτων από προηγούμενες συλλογές όπως και από την ανέκδοτη συλλογή “Κομματική Εποχή”.

Το 2001 κάνει μία τομή χρησιμοποιώντας το διαδίκτυο σε δική του ιστοσελίδα (www.karatzoglou-poems.gr) για τη δημοσίευση της ποιητικής συλλογής “Δοαβατήρια” η οποία τελικά ενσωματώνεται το 2006 στη συλλογή “Αποτελέσματα Χρήσεως”. Το 2006 εκδίδεται η συλλογή “Αποτέλεσμα χρήσεως” από τις εκδόσεις “Ίκαρος” με ποιήματα από τις ανέκδοτες συλλογές “Διαβατήριος έρωτας”, “Καταθέσεις προθεσμίας” και “Αποτελέσματα χρήσεως”. Η συλλογή προτάθηκε ως υποψήφια (σε shortlist) για το βραβείο ποίησης του περιοδικού “Διαβάζω” το 2006. Το 2009 εκδίδεται από τις εκδόσεις “Ίκαρος” ο “Πηγαίος κώδικας, Ποιητική διαδρομή 1964-2009”. που αποτελεί μια επιλογή από δημοσιευμένα (1970-2006) και ανέκδοτα ποιήματα (2005-2009). Τέλος, τον Δεκέμβριο 2017 τυπώνεται από τις εκδόσεις Ρώμη (Θεσσαλονίκη) η 7η συλλογή του με τίτλο “Εγγραφές κλεισίματος”.

Ποιήματά του βρίσκονται δημοσιευμένα σε ανθολογίες, αφιερώματα, περιοδικά, εφημερίδες, και στο Διαδίκτυο.

Προσθήκη σχολίου

Your email address will not be published. Required fields are marked *