Το Public και οι Εκδόσεις Πατάκη παρουσίασαν στο Public Café Συντάγματος, το βιβλίο του Μπράντλεϋ Μπέρκενφελντ«Ο Τραπεζίτης του Διαβόλου».

Το βιβλίο «Ο Τραπεζίτης του Διαβόλου».
Ο συγραφέας Μπράντλεϋ Μπέρκενφελντ.
Οι Εκδόσεις Πατάκη.

Το βιβλίο περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο ο συγγραφέας διέρρηξε τη μυστικότητα των ελβετικών τραπεζών και αποκάλυψε τη μεγαλύτερη πλεκτάνη φορολογικής απάτης στην ιστορία του τραπεζικού κολοσσού UBS.

Στην ενδιαφέρουσα συζήτηση που ακολούθησε κυριάρχησε η ανάγκη «για το σωστό», για πράξεις προς το συμφέρον των κοινωνιών και τον εξαναγκασμό των μεγάλων εταιρειών στη νομιμότητα αποδίδοντας ότι υποχρεούνται. Αλλά και των ίδιων των κρατών, να λειτουργούν με διφάνεια στον τρόπο διαχείρισης των οργανισμών και υπηρεσιών τους.

Για το βιβλίο, εκτός από τον ίδιο τον συγγραφέα, μίλησαν:

  • John Kiriakou, μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος (whistleblower), πρώην στέλεχος της CIA και Senior Investigator της Senate Foreign Relations Committee
  • Τάσος Τέλλογλου, δημοσιογράφος

«Το διάβασες; Πες τη γνώμη σου στο Bookia!»
Γίνε μέλος και βαθμολόγησε στο Bookia αυτό το βιβλίο και γενικά τα βιβλία που διαβάζεις!

Ο τραπεζίτης του διαβόλου @ Public Café Συντάγματος

Χρήμα. Προδοσία. Διαφθορά. Δικαίωση.

Ο Μπράντλεϋ Μπέρκενφελντ είχε τα πάντα, ως σύμβουλος παροχής προσωπικών τραπεζικών υπηρεσιών για τη μεγαλύτερη τράπεζα του κόσμου, τη UBS, όπου οι πλουσιότεροι των πλουσίων έκρυβαν τα εκατομμύριά τους από τα μάτια των φορολογικών αρχών σε ένα μυστικό, πολύπλοκο δίκτυο ανώνυμων λογαριασμών και υπεράκτιων (off-shore) εταιρειών. Όταν ανακάλυψε ότι η UBS σκόπευε να ρίξει σε εκείνον την ευθύνη για τις απερισκεψίες των πελατών της, ο Μπέρκενφελντ αποκάλυψε το σχέδιο στις αμερικανικές αρχές.

Πάνω από 15 δισεκατομμύρια δολάρια (μέχρι στιγμής) έχουν ανακτηθεί με βάση την άνευ προηγουμένου πληροφόρηση που παρέσχε ο Μπέρκενφελντ, αλλά μολονότι ο Μπράντλεϋ πήρε πάνω του την ευθύνη να φέρει στο φως τη μεγαλύτερη πλεκτάνη φορολογικής απάτης στην ιστορία και συνέτριψε την παράδοση μυστικότητας του ελβετικού τραπεζικού συστήματος με τις αποκαλύψεις του, το Υπουργείο Δικαιοσύνης προσπάθησε να τον μετατρέψει σε αποδιοπομπαίο τράγο και να τον φιμώσει. Του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για συνέργεια σε εγκληματικές ενέργειες, συνελήφθη και εξέτισε ποινή φυλάκισης τριάντα μηνών.

Αλλά ο Μπέρκενφελντ βγήκε νικητής. Μετά την αποφυλάκισή του, δικαιώθηκε, όταν η Υπηρεσία Δημοσίων Εσόδων (IRS) του χορήγησε αμοιβή 104 εκατομμυρίων δολαρίων για τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις του, τη μεγαλύτερη τέτοια αμοιβή που έχει δοθεί ποτέ.

Τώρα, με το βιβλίο “Ο τραπεζίτης του διαβόλου”, ο Μπέρκενφελντ διηγείται για πρώτη φορά την εκπληκτική ιστορία του.

Προσθήκη σχολίου

Your email address will not be published. Required fields are marked *