Οι Εκδόσεις Φίλντισι παρουσίασαν στο Cotton Club, την ποιητική συλλογή Χαϊκού της Παναγιώτας Τσορού«Του έρωτα και του κόσμου».

Το φωτορεπορτάζ.
Το βιβλίο «Του έρωτα και του κόσμου».
Η συγγραφέας Παναγιώτα Τσορού.
Οι Εκδόσεις Φίλντισι.

Παναγιώτα Τσορού, «Του έρωτα και του κόσμου», Εκδόσεις Φίλντισι

Για την ποιητική συλλογή μίλησε η Γιόλα Αργυροπούλου – Παπαδοπούλου, καθηγήτρια κλασικής φιλολογίας ΕΚΠΑ, ποιήτρια και ο καθηγητής λογοτεχνικής μετάφρασης στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Δημήτρης Φίλιας.

Παναγιώτα Τσορού, «Του έρωτα και του κόσμου», Εκδόσεις Φίλντισι

Το συντονισμό έκανε η συγγραφέας και καθηγήτρια γαλλικής φιλολογίας, Δέσποινα Μπλαστροπούλου, ποιήματα απήγγειλε η ηθοποιός Χριστίνα Γερογιάννη ενώ συμμετείχε η σολίστ σαξοφώνου, Γεωργία Λιονάκη.

«Το διάβασες; Πες τη γνώμη σου στο Bookia!»
Γίνε μέλος και βαθμολόγησε στο Bookia αυτό το βιβλίο ή γενικά τα βιβλία που διαβάζεις!

Παναγιώτα Τσορού, «Του έρωτα και του κόσμου», Εκδόσεις Φίλντισι

Ο λόγος της Παναγιώτας Τσορού, βαθυστόχαστος και συνάμα τρυφερός, ρέει γλαφυρός και καταδεικνύει, από την πρώτη μέχρι και την τελευταία σύνθεση, τη δεινότητα της ποιήτριας στην έκφραση τόσο των σκέψεων όσο και των συναισθημάτων της… Ένας λόγος που, διαβάζοντάς τον, έχεις την αίσθηση πως ακούς τους μαγικούς ήχους των κρυστάλλινων νερών μιας αμόλυντης πηγής ή μια ονειρική μελωδία που σε ταξιδεύει στους ανέφελους ουρανούς τού απόλυτου κάλλους…
– Γιόλα Αργυροπούλου – Παπαδοπούλου (Καθηγήτρια Κλασικής Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών)

Η Παναγιώτα Τσορού γράφει με ευαισθησία, εσωτερική φλόγα και λυρικές εικόνες -παρμένες από τη φύση και τα συναισθήματα- για τη ζωή, τις σχέσεις των ανθρώπων και τον έρωτα, έναν έρωτα που τον οραματίζεται αγνό μα και δυνατό, ώστε να λυτρώνει και να οδηγεί σ’ ένα σταθερό και ώριμο δεσμό αγάπης. Η εκκίνησή της στην ποίηση είναι αξιόλογη και με προοπτική για το μέλλον.
– Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδης (Ποιητής, συγγραφέας, Ακαδημαϊκός)

Μια ευχάριστη έκπληξη η ποιητική συλλογή της Παναγιώτας Τσορού! Ο στίχος πυκνός σαν τηλεγράφημα υπερχειλούς λυρικό­τητας και έλλογης αλληγορικότητας, συνεγείρει το συναίσθημα και τροφοδοτεί τη φαντασία, χαρίζοντάς μας ονειρικές εικόνες, χρώματα και οσμές. Υμνεί τη ζωή, με κύρια συστατικά της τον έρω­τα, τη φύση και την ανθρωπιά, με τρόπο επάξιο της μεγαλοσύνης τους.

Και πέρα από αυτό: συχνά διακρίνεται από μια δοκιμιακού τύπου αφαιρετικότητα, που παραπέμπει σε καβαφιικές επιρροές.
– Νικόλαος Τέλλης (Καθηγητής Νομικής ΑΠΘ)

Εκείνο που κρατώ από την ανάγνωση των χαϊκού της Γιούλης Τσoρού είναι η αισθητική, ο συμβολισμός, η υψηλή τους πνευμα­τικότητα, η μοναδικότητα της συμπαντικής γλωσσικής αρμονίας. Σαν ψηφίδα σμιλεμένη επιδέξια από μάστορα κάθε ποιητική στα­γόνα μετατρέπεται, όπως θα έλεγε ο Νίκος Καζαντζάκης, σε ένα «μικρό διαμάντι».
– Δημήτρης Φίλιας (Καθηγητής Λογοτεχνικής Μετάφρασης Ιονίου Πανεπιστημίου)

Η Παναγιώτα Τσορού γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από την Ελληνογαλλική Σχολή “Άγιος Ιωσήφ”. Σπούδασε Γαλλική Λογοτεχνία στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθήνας (IFA). Παρακολούθησε μαθήματα Δημιουργικής Γραφής στο ΕΚΠΑ.

Συνεχίζει τις σπουδές της στο τμήμα Νεοελληνικών σπουδών του Γαλλικού Πανεπιστημίου Paul Valery του Μontpellier 3.

Ασχολείται με την μετάφραση λογοτεχνικών κειμένων και ποίησης στη γαλλική γλώσσα. Μεταφράσεις της έχουν εκδοθεί σε Γαλλο-Ελληνική Ανθολογία Κυπριακής Ποίησης, όπου μετέφρασε ποιήματα πέντε ποιητών, από τον γαλλικό εκδοτικό οίκο Editions Variations τo 2016.

Συμμετείχε στον συλλογικό τόμο των εκδόσεων Εντύποις “Ποιητικές συμπλεύσεις 2- Δείπνο ποιητών” (2018).

Το 2017 με τίτλο “Αχαρτογράφητα” δημοσιοποιήθηκε ως ψηφιακό βιβλίο η ποιητική συλλογή χαϊκού από τις εκδόσεις 24 γράμματα. Η ποιητική συλλογή “Του έρωτα και του κόσμου” είναι το δεύτερο βιβλίο της. Ποιήματα αυτής της ποιητικής συλλογής πήραν Έπαινο στον 2ο Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό Πνευματικοί Ορίζοντες Λεμεσού, 2017-2018. Είναι μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών.

Προσθήκη σχολίου

Your email address will not be published. Required fields are marked *