Οι εκδόσεις Γκοβόστη και η Λέσχη Ανάγνωσης Φάλαινα πραγματοποίησαν την πρώτη παρουσίαση της συλλογής διηγημάτων του Χρίστου Τσιαήλη«Ψωμί».

Το φωτορεπορτάζ.
Το βιβλίο «Ψωμί».
Ο συγγραφέας Χρίστος Τσιαήλης.
Οι εκδόσεις Γκοβόστης.

Η παρουσίαση μεταδόθηκε και ζωντανά με Live Streaming, από το BookiaTV!.

Χρίστος Τσιαήλης, «Ψωμί», εκδόσεις Γκοβόστη

Για το βιβλίο και το συγγραφέα μίλησαν:

Αποσπάσματα διάβασε ο ηθοποιός Χρήστος Κάλλοου με τη συνοδία του Νίκου Κουλούρη στο σαξόφωνο, ενώ το συντονισμό της εκδήλωσης έκανε η φιλόλογος Ιωάννα Κυριακίδου.

«Αλλιώτικο. Πληθωρικό. Ειλικρινές. Τολμηρό. Φουτουριστικό. Ευφυές. Τρυφερό. Αλλόκοτα σπαρακτικό. Σπαρακτικά αλλόκοτο. Μια σπάνιας ποιότητας, και ευαισθησίας, και διορατικότητας, συλλογή διηγημάτων, ξέχειλη από συμβολισμούς και αλληγορίες καταφέρνει, με εξαιρετική επιτυχία, να κρατάει σταθερό τον σφυγμό του αναγνώστη. Κείμενα σύγχρονα, ή καλύτερα προχωρημένα, τα οποία, άλλοτε απλώνονται σαν βάλσαμα στις ψυχές μας, και άλλοτε κόβουν σαν ξυράφια…»
(κριτική, Αντρέας Κούνιος, εφημ. ΑΛΗΘΕΙΑ)

Χρίστος Τσιαήλης, «Ψωμί», εκδόσεις Γκοβόστη

Δεκατέσσερις διαφορετικοί κόσμοι ενώθηκαν σε ένα υπερφυσικό, φαντασιακό επίπεδο – εκεί που η σύγκρουση του Σύγχρονου Ανθρώπου με το Σύστημα είναι τόσο επίκαιρη όσο ποτέ άλλοτε, και οι γέφυρες φθείρονται από την τριβή με τον στυγνό ρεαλισμό. Άλλες ιστορίες παγιδεύουν τους ήρωές τους σε κόσμους-μινιατούρες ενώ άλλες εκρήγνυνται με μια ολιστική γεύση από παγκοσμιοποίηση.

Πόση ελκτική ισχύ χρειάζεται ένας ταπεινός μαγνήτης για να υπερνικήσει τη δύναμη του Πεπρωμένου, και να διεισδύσει στην απόλυτη συνέπεια του Νόμου των Συμπτώσεων; “Αν και ετερόκλητες, οι αφηγήσεις αυτού του βιβλίου έχουν κάτι κοινό: βασίζονται λιγότερο σε όσα εντυπώνουν και περισσότερο σε όσα μας αφήνουν να φανταστούμε.

Οι προεκτάσεις τους, εφιαλτικές και ονειρώδεις, μοιάζουν με το υπέροχα έντρομο δέρμα ενός μωρού καθώς αγγίζει τα πρώτα αντικείμενα της ζωής του, ενώ ο συγγραφέας τους, δρομέας στη συνοριακή γραμμή που ενώνει την πεζογραφία με την ποίηση, μοιάζει με τη Νηπιαγωγό του διηγήματος, εκείνη που μαθαίνει στα ξεχωριστά παιδιά την Ιστορία μόνο και μόνο για να τα ξεπροβοδίσει εκτός αυτής – προς τα μέρη απ’ όπου τα ξεχωριστά παιδιά θα επιστρέφουν πάντοτε ξεχωριστά. Εδώ, στον κόσμο μας, φαίνεται να τους λέει, ο παράδεισος δεν υπάρχει πια. Τον φάγαμε σε είδος. Εδώ υπάρχει μόνο το ζυμάρι, τους λέει. Το ψωμί -οι κρυμμένες μας δυνατότητες- βρίσκεται κάπου αλλού: και μας περιμένει”.
(Δημήτρης Τανούδης, συγγραφέας, “Σπασμός”, Τιμητική Διάκριση ΕΚΕΒΙ)

(Η συλλογή περιλαμβάνει το διήγημα “Φρούτο” που διακρίθηκε στον πανελλήνιο διαγωνισμό Φαντασμαγορία 2017)

Προσθήκη σχολίου

Your email address will not be published. Required fields are marked *