Με την πεποίθηση ότι θα είχε ενδιαφέρον για τους νέους γονείς, με αυτή τη σειρά βίντεο το Bookia συγκεντρώνει την προσωπική εμπειρία, ως γονέων, ανθρώπων των γραμμάτων και των οικογενειών τους με στόχο να «μάθουμε» από τους καταλληλότερους ίσως ανθρώπους, να μάθουμε από τις επιτυχίες και τις αποτυχίες τους.

Στην αρχή του βίντεο, οι συνομιλητές της οικογένειας, Αργυρώ Μουντάκη και Γιώργος Μπουμπούσης, σχολιάζουν τη συζήτηση που προηγήθηκε και καταθέτουν τα πρώτα συμπεράσματά τους. Στη συνέχεια, ακολουθεί η πλήρης συζήτηση με την οικογένεια Κοντολέων.

Για την πλειοψηφία των νέων γονέων, σημαντική φροντίδα της διαπαιδαγώγησης των παιδιών τους είναι η εμφύσηση της φιλαναγνωσίας ή τουλάχιστον η προσπάθεια με αυτό το σκοπό.

Το αποτέλεσμα των προσπαθειών ενός νέου γονέα να εμφυσήσει τη φιλαναγνωσία στα παιδιά του φαίνεται αρκετά χρόνια αργότερα, όταν έχει ολοκληρωθεί πλέον η διαπαιδαγώγησή τους. Τότε, πως «γνωρίζει» ο γονέας ότι αυτό που κάνει θα έχει το προσδοκώμενο αποτέλεσμα; Τι χρειάζεται για να βελτιώσει τις πιθανότητες να πετύχει το σκοπό του;

Με την πεποίθηση ότι θα είχε ενδιαφέρον για τους νέους γονείς, με αυτή τη σειρά βίντεο το Bookia συγκεντρώνει την προσωπική εμπειρία, ως γονέων, ανθρώπων των γραμμάτων και των οικογενειών τους με στόχο να «μάθουμε» από τους καταλληλότερους ίσως ανθρώπους, να μάθουμε από τις επιτυχίες και τις αποτυχίες τους.

Ο σκοπός αυτών των συζητήσεων είναι να προκύψει χρήσιμη και πρακτική εμπειρία η οποία θα αξιοποιείται από τους νέους γονείς για να κερδίσουν χρόνο, να έχουν καλύτερες πιθανότητες όσον αφορά τη σχέση των παιδιών τους με το βιβλίο, να δοκιμάσουν τις απόψεις και τις πρακτικές που ακούγονται, να τις προσαρμόσουν αλλά και να εμπνευστούν από αυτές για νέες.

Το σκεπτικό των συζητήσεων μπορεί να κωδικοποιηθεί ως εξής:

  • Τι έκανε η πρώτη γενιά για να εμφυσήσει τη φιλαναγνωσία στα παιδιά της;
  • Πως η δεύτερη γενιά εξέλαβε αυτές τις προσπάθειες;
  • Τι υιοθέτησε από αυτές στην τρίτη γενιά;
    Τι πρόσθεσε και τι απέρριψε;

Οικογένεια Κοντολέων

Η οικογένεια Κοντολέων μας έκανε την τιμή να συμμετάσχει και να συμβάλει σε αυτή την προσπάθεια. Εκτός από το ότι πρόκειται για εμβληματική οικογένεια των ελληνικών γραμμάτων, συγκεντρώνει σε ιδανικό βαθμό όλα τα ζητούμενα χαρακτηριστικά:

  • Περιλαμβάνει 3 γενεές, δύο εκ των οποίων είναι συγγραφείς.
  • Η πρώτη γενιά, ο Μάνος και η Κώστια, είναι συγγραφείς (και παιδικών βιβλίων).
  • Από τη δεύτερη γενιά, η Άννα είναι συγγραφέας και ο Δομήνικος δημοσιογράφος και συγγραφέας.
  • Η τρίτη γενιά, το παιδί της Άννας, είναι σχολικής ηλικίας.

Έτσι, έχουμε δύο γενεές που υλοποίησαν πρακτικές φιλαναγνωσίας και δύο που τις δέχτηκαν.

Στη συζήτηση, ο Μάνος και η Κώστια καταθέτουν τις δικές τους προσλήψεις από την παιδική τους ηλικία, πως αυτές λειτούργησαν στη σχέση τους με το βιβλίο και τι έκαναν πρακτικά για να εμφυσήσουν τη φιλαναγνωσία στην Άννα και στο Δομήνικο.

Η Άννα και ο Δομήνικος μιλούν για το πως εξέλαβαν την προσπάθεια των γονέων τους και πως αυτή λειτούργησε πάνω τους, πως διαμορφώθηκε η δική τους σχέση με τα βιβλία και την ανάγνωση, γιατί η Άννα ασχολείται με τη συγγραφή (και ειδικά παιδικών), γιατί ο Δομήνικος ακολούθησε παρόμοια πορεία…

Επίσης, η Άννα, ως μητέρα, μιλάει για τις δικές της πρακτικές στο δικό της παιδί, ακολούθησε την ίδια τακτική/πρακτική; έκανε προσαρμογές; απέρριψε κάτι; τι και γιατί;

Οι συντονιστές

Εκ μέρους του Bookia συμμετέχουν στη συζήτηση δύο νέοι επιστήμονες με σημαντική παιδαγωγική εμπειρία.

Η Αργυρώ Μουντάκη είναι φιλόλογος, συγγραφέας και εκπαιδευτικός στη δημόσια εκπαίδευση. Έχει ολοκληρώσει μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών στη Λογοτεχνία, ενώ εκπονεί διδακτορικό στο τμήμα Φιλολογίας. Είναι επίσης κάτοχος MBA-TQM από το Πανεπιστήμιο Πειραιά. Ασχολείται με την κριτική λογοτεχνικών βιβλίων αρθρογραφώντας σε εφημερίδες και ηλεκτρονικά λογοτεχνικά περιοδικά.

Ο Γιώργος Μπουμπούσης είναι ψυχολόγος, εκπαιδευτικός και συγγραφέας, απόφοιτος του Προγράμματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει αποφοιτήσει από το Μεταπτυχιακό πρόγραμμα Σχολικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Γεννήθηκε στο Κιάτο. Εργάζεται ως εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και ως παιδοψυχολόγος.

Το γύρισμα του βίντεο έγινε στον ΙΑΝΟ Αθήνας όπου μας παρασχέθηκαν όλες οι τεχνικές διευκολύνσεις. Ευχαριστούμε τον ΙΑΝΟ για τη στήριξη.

 

Προσθήκη σχολίου

Your email address will not be published. Required fields are marked *