«Μια αγκαλιά Λουλούδια»
Έκθεση ζωγραφικής του Δημήτρη Πατίτσα
Στο Πολιτιστικό Κέντρο «ΦΛΟΙΣΒΟΣ», Δήμου Παλαιού Φαλήρου.

Το φωτορεπορτάζ.

Τη φυσικότητα θέλω να αποδίδω στον καμβά και σε αυτή την δουλειά μου, σε αντίθεση με την προηγούμενη, θέλησα να εντάξω περισσότερο χρώμα το οποίο βρήκα πλουσιοπάροχα στα λουλούδια, του νερού, του αγρού, του κάμπου…

Έτσι, δημιούργησα 60 πίνακες, 60 θέματα αισιοδοξίας, διότι αισθάνομαι πολύ καλύτερα συναισθηματικά τώρα, απ’ ότι πριν 5 χρόνια, τότε, στο απόγειο της «εθνικής μας απαισιοδοξίας».

Αυτή την αισιοδοξία μου θέλω να μεταφέρω στο φιλότεχνο κοινό, όπως τη νιώθω και μέσα από το ατέλειωτο χρώμα…

Έτσι σχολιάζει ο ζωγράφος Δημήτρης Πατίτσας το συναισθηματικό περιβάλλον στο οποίο δημιούργησε τα έργα που εκθέτει από τις 14 Νοεμβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο «ΦΛΟΙΣΒΟΣ» του Π. Φαλήρου.

Τετάρτη 14 Νοεμβρίου – Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2018
Ωράριο 10:00 πμ – 2:00 μμ & 5:00 μμ – 9:00 μμ

«Μια αγκαλιά Λουλούδια», Έκθεση ζωγραφικής του Δημήτρη Πατίτσα

«Αλλάζοντας τελείως την θεματολογία τον τελευταίων εκθέσεών μου, από μια εσωτερική παρότρυνση, θέλησα να απλώσω στον καμβά μου όλη την ομορφιά της φύσης, την χαρά της ζωής, την αρμονία των απεριόριστων χρωμάτων που μόνο τα άπειρα λουλούδια που υπάρχουν δίπλα μας μπορούν να μας δώσουν. Τα βλέπεις παντού γύρω σου, στα βουνά, στους αγρούς, στο νερό. Σου δίνουν αισιοδοξία, διάθεση για ζωή. Είναι πανέμορφα!!! Σας τα προσφέρω λοιπόν με τον χρωστήρα μου και την ψυχή μου, με μια μεγάλη αγκαλιά».

Δημήτρης Πατίτσας
Ζωγράφος

Τα εγκαίνια της Έκθεσης έγιναν την πρώτη ημέρα, 14 Νοεμβρίου, όπου παραβρέθηκαν καλλιτέχνες, φίλοι του ζωγράφου και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης υπό τον δήμαρχο Π. Φαλήρου, Διονύση Χατζηδάκη, ο οποίος στηρίζει έμπρακτα τέτοιες δραστηριότητες το δήμο του.

«Μια αγκαλιά Λουλούδια», Έκθεση ζωγραφικής του Δημήτρη Πατίτσα

«Ο ζωγράφος Δημήτρης Πατίτσας με το πάθος του και την αγάπη του για την τέχνη της ζωγραφικής, απέδειξε στο κοινό εδώ και πολλά χρόνια την καλλιτεχνική του δύναμη και δημιουργία, αλλά και την πλούσια θεματολογία, τις τεχνικές και τις χρωματικές εναλλαγές στα έργα του.

Με τον τίτλο “Μια αγκαλιά λουλούδια”, ο έμπειρος ζωγράφος, παρουσιάζει μια συλλογή με ελαιογραφίες στις οποίες αποθανατίζει τον κόσμο της φύσης με την πλούσια χρωματική γκάμα, με ρεαλισμό αλλά ταυτόχρονα και με μοντέρνα καλλιτεχνική γραφή, τον όμορφο κόσμο των λουλουδιών. Άνθη του φθινοπώρου, του χειμώνα, της άνοιξης, του καλοκαιριού, αποδίδονται πάνω σε καμβά του ζωγράφου, με αριστοτεχνικό καλλιτεχνικό τρόπο, πότε με αδρές πινελιές, πότε με μορφές, δίνοντας ένα άριστο αποτέλεσμα που απολαμβάνει ο θεατής έχοντας την αίσθηση πως αγκαλιάζει μέσα του τον κόσμο των λουλουδιών, αλλά και τον όμορφο εσωτερικό κόσμο του καλλιτέχνη Δημήτρη Πατίτσα».

Γιώργος Μπαρτζιώκας
Ζωγράφος

«Μια αγκαλιά Λουλούδια», Έκθεση ζωγραφικής του Δημήτρη Πατίτσα

«Η ζωγραφική του Δημήτρη Πατίτσα, έχει βασικό κανόνα μια προσωπική τεχνική. Βγάζει μορφές και ισορροπίες στα έργα του. Το κυριότερο, αποτελεί μια σπάνια επιλογή στο χρώμα και σχέδιο των λουλουδιών, έχουν δηλαδή την δυνατότητα να υπερέχουν στο χώρο, με προοπτική του βάθους, χωρίς φόρτιση στον όγκο του πίνακα. Αυτό αποκαθιστά την τομή λειτουργίας του έργου, όπως μορφικά απλά φαίνεται σε σημεία έχει προσδιορίσει την εικόνα και αποφάσισε την χάραξη των χρωμάτων από εμπειρία επιλογής, χωρίς στο φόντο να βγαίνουν σε δεύτερο πλάνο, υποκαθιστά όλα. Το σχέδιο βρίσκεται στη βάση χρωματικών αντιθέσεων και παρουσιάζεται στην πρώτη εικόνα να υποβάλει το θέμα του. Σβήνει σε αποχρώσεις το βάρος και σε αντιθέσεις αποστάσεων του σχεδίου σε αυτό. Βρίσκει την δυνατότητα λειτουργικού παραθύρου, αποτελεί το κυρίως θέμα του. Πιστεύω αξίζει ιδιαίτερα ο χαρακτήρας ζωγραφικά».

Σπύρος Ντάνης
Τεχνοκριτικός – Φωτογράφος

«Μια αγκαλιά Λουλούδια», Έκθεση ζωγραφικής του Δημήτρη Πατίτσα

Σχετικά με τον ζωγράφο

Ο ζωγράφος Δημήτρης Πατίτσας γεννήθηκε στην Αθήνα, στην Πλάκα, το 1953. Είναι τελειόφοιτος του τμήματος τεχνών του ΕΛ.ΚΕ.ΠΑ και της σχολής Δοξιάδη. Πτυχιούχος διαφημιστής-μακετίστας, τον κέρδισε η ζωγραφική. Μαθήτευσε από τα μικρά του χρόνια, κοντά σε μεγάλους ζωγράφους της εποχής του, όπως τον Παρθένη, τον Κόκκορη, τον Βρανά και τον Σολούνια με τον οποίο έμεινε μέχρι πρόσφατα. Έχει κάνει 15 ατομικές και 4 ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα, σε πνευματικά κέντρα και επώνυμες γκαλερί των Αθηνών και 6 εκθέσεις στη Ν. Υόρκη, Τορόντο, Στοκχόλμη και Παρίσι.

ΕΚΘΕΣΕΙΣ

 • 1978 Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων
 • 1982 Αίθουσα Μπουζιάνη
 • 1985 Γκαλερί Ζυγός
 • 1988 Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων
 • 1992 Γκαλερί Νταντά
 • 1994 Πνευματικό Κέντρο Δήμου Κηφισιάς
 • 1995 Πνευματικό Κέντρο Δήμου Καλλιθέας
 • 1998 Γκαλερί Αργώ
 • 2000 Γκαλερί Ζυγός
 • 2002 Κ.Ε.Ο. (Μορφωτικό Κέντρο Εκδηλώσεων & Ομιλιών)
 • 2005 The Franklin Gallery Ithaka Ν. Υόρκη
 • 2007 Galerie Vienner Παρίσι
 • 2009 Όμιλος Unesco (ομαδική)
 • Πολιτιστικό Κέντρο “Φλοίσβος”
 • 2010 Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων

Προσθήκη σχολίου

Your email address will not be published. Required fields are marked *