To Public και οι Εκδόσεις Παπαδόπουλος παρουσίασαν το δοκίμιο πολιτικής των Νίκου Μαραντζίδη και Γιώργου Σιάκα, «Στο όνομα της αξιοπρέπειας».
Το δοκίμιο «Στο όνομα της αξιοπρέπειας».
Oι συγγραφείς Νίκος Μαραντζίδης & Γιώργος Σιάκας.
Οι Εκδόσεις Παπαδόπουλος.
«Το διάβασες; Πες τη γνώμη σου στο Bookia!»
Βαθμολόγησε στο Bookia αυτό το βιβλίο και γενικά τα βιβλία που διαβάζεις!
Σε μία ανατρεπτική συζήτηση, συζήτησαν και απάντησαν στις ερωτήσεις των συγγραφέων του βιβλίου, οι δημοσιογράφοι:
H κοινή γνώμη είναι παντού. Προβάλλει τα αιτήματά της στις τηλεοπτικές ειδήσεις, πρωταγωνιστεί στο διαδίκτυο και διεκδικεί ανατρεπτικό ρόλο μέσα από κινήματα διαμαρτυρίας σαν αυτά των Αγανακτισμένων της Πλατείας Συντάγματος ή των Κίτρινων Γιλέκων στη Γαλλία.
Συνδυάζοντας αριθμούς δημοσκοπήσεων και συναισθηματικά φορτισμένες μαρτυρίες απλών ανθρώπων, το βιβλίο παρακολουθεί την ελληνική κοινή γνώμη κατά τα χρόνια των Μνημονίων. Καταγράφει τις αντιλήψεις της ελληνικής κοινωνίας στα μεγάλα θέματα που την απασχόλησαν, από τα Μνημόνια και το Ευρώ έως το προσφυγικό και το Μακεδονικό. Φωτίζει την οργή της, την ανασφάλειά της και το αίσθημα της χαμένης αξιοπρέπειας που βίωσε. Ανιχνεύει τα ερωτήματα και τις ανησυχίες της για το ποιος αποφασίζει τελικά στη δημοκρατία μας.
Το βιβλίο αυτό αλλάζει τη θεώρηση της κρίσης: Αντί να εξετάζει τις επιλογές των πολιτικών ηγεσιών, διερευνά τις τάσεις της κοινής γνώμης.
Είναι ένα ταξίδι από την οργή στην ελπίδα, και από την προσμονή στην απομάγευση.
Ο Νίκος Μαραντζίδης είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη και επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου στην Πράγα και στο Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας. Βασικά του ερευνητικά ενδιαφέροντα αποτελούν ο κομμουνισμός (πολιτική ιδεολογία, κόμματα και καθεστώτα), η πολιτική και εκλογική συμπεριφορά και οι εμφύλιοι πόλεμοι με έμφαση στον ελληνικό Εμφύλιο Πόλεμο (1943 -1949). Άλλα του βιβλία: “Οι μικρές Μόσχες” (Παπαζήσης, 1997), “Γιασασίν Μιλλέτ – Ζήτω το Έθνος” (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2001), “Οι άλλοι καπετάνιοι” (Εστία, 2005), “Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας 1946-1949” (Αλεξάνδρεια, 2010).
Ο Γιώργος Σιάκας είναι διευθυντής ερευνών της Μονάδας Ερευνών του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με την οποία συνεργάζεται από το 2013.
Είναι διδάκτωρ Συγκριτικής Πολιτικής, με μεταπτυχιακές σπουδές Διεθνών Σχέσεων και βασικές σπουδές στη Λογιστική και Χρηματοοικονομική. Από το 2007 έως το 2013 δραστηριοποιήθηκε στον σχεδιασμό και την υλοποίηση αναπτυξιακών έργων ως σύμβουλος επιχειρήσεων.
Προσθήκη σχολίου