Τα Public και οι Εκδόσεις Πατάκη παρουσίασαν το μυθιστόρημα του Χρήστου Χωμενίδη«Ο Φοίνικας».

Το φωτορεπορτάζ.
Το βιβλίο «Ο Φοίνικας».
Ο συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης.
Οι Εκδόσεις Πατάκη.

Η παρουσίαση μεταδόθηκε και ζωντανά από τη σελίδα Facebook του Public, με την υποστήριξη του Bookia.gr.

Χρήστος Χωμενίδης, «Ο Φοίνικας», Εκδόσεις Πατάκη

Με τον συγγραφέα διάβασαν και συνομίλησαν, ο Βασίλης Παπαβασιλείουσκηνοθέτης και ηθοποιός, και η ηθοποιός Γωγώ Μπρέμπου.

Εμπνευσμένο από τον έρωτα της Εύας Πάλμερ και του Άγγελου Σικελιανού –όχι όμως βασισμένο πιστά στα αληθινά γεγονότα–, «Ο Φοίνικας» είναι ίσως το πιο φιλόδοξο έργο του Χωμενίδη.

Καλύπτει σαράντα σχεδόν χρόνια, από το 1890 έως το 1927. Κινείται από τα βοσκοτόπια της Πάρνηθας μέχρι τη Νέα Υόρκη των αρχών του 20ού αιώνα κι από το «μαύρο 1897» ίσαμε τη μικρασιατική καταστροφή, τη μεσοπολεμική Αθήνα, το Πήλιο, τους Δελφούς… Ένα πλήθος ιστορικών προσώπων –ή μυθιστορηματικών αντανακλάσεών τους– παρελαύνουν στις σελίδες του.

Χρήστος Χωμενίδης, «Ο Φοίνικας», Εκδόσεις Πατάκη

Από τον Ελευθέριο Βενιζέλο, τον Ιωάννη Μεταξά και τον Κωστή Παλαμά μέχρι τον Κώστα Καρυωτάκη, τον λαϊκό ζωγράφο Θεόφιλο, τον Αλέξανδρο Ιόλα

Κυρίως όμως «Ο Φοίνικας» δεν αφήνει ανέγγιχτο κανένα από τα μεγάλα, τα διαχρονικά ζητήματα. Η καταγωγή και η ταυτότητα του καθενός, ο έρωτας, η γονεϊκότητα, οι ολισθηρές στροφές του βίου, η πίστη και η προδοσία, η αγωνία για ένα νόημα που θα υπερβαίνει τον θάνατο.

Χρήστος Χωμενίδης, «Ο Φοίνικας», Εκδόσεις Πατάκη

Το γεγονός ότι ο Χωμενίδης αφιερώνει τη Μεγάλη χειρονομία σε όλους τους ανθρώπους που έχει συναντήσει ποτέ, δεν είναι ασφαλώς τυχαίο. Την πιστεύει ως το βιβλίο της ζωής του και το επιστρέφει σε όσους, με τα λόγια και τις πράξεις τους, τον διαμόρφωσαν. Τον έκαναν συγγραφέα.

Χρήστος Χωμενίδης, «Ο Φοίνικας», Εκδόσεις Πατάκη

Εμπνευσμένος από τον έρωτα της Εύας Πάλμερ και του Άγγελου Σικελιανού -μα όχι προσηλωμένος στα αληθινά γεγονότα- ο “Φοίνικας” είναι το πιο φιλόδοξο έργο του Χωμενίδη.

Καλύπτει εβδομήντα σχεδόν χρόνια, από το 1860 έως το 1927. Κινείται από τα βοσκοτόπια της Πάρνηθας μέχρι τη Νέα Υόρκη των αρχών του 20ού αιώνα κι από το “μαύρο 1897” ίσαμε τους Βαλκανικούς Πολέμους, τη Μικρασιατική Καταστροφή, τη μεσοπολεμική Αθήνα, το Πήλιο, τους Δελφούς… Ένα πλήθος ιστορικών προσώπων -ή μυθιστορηματικών αντανακλάσεών τους- παρελαύνει στις σελίδες του. Από τον Ελευθέριο Βενιζέλο, τον Κωστή Παλαμά, την Κυβέλη έως τον Κώστα Καρυωτάκη, τον λαϊκό ζωγράφο Θεόφιλο, τον Μάρκο Βαμβακάρη…

Κυρίως όμως ο “Φοίνικας” δεν αφήνει ανέγγιχτο κανένα από τα μεγάλα, τα διαχρονικά ζητήματα. Την καταγωγή και την ταυτότητα του καθενός, τον έρωτα, τη γονεϊκότητα, τις ολισθηρές στροφές του βίου, την πίστη και την προδοσία, την αγωνία για ένα νόημα που θα υπερβαίνει τον θάνατο.

Ο φοίνικας, το εμβληματικό πουλί που αιώνια καίγεται από την ίδια τη φωτιά του και αιώνια ξαναγεννιέται από τις στάχτες του, κυριαρχεί -έστω και αθέατος- από την αρχή του μυθιστορήματος. Και αποθεώνεται στο τέλος του.

Χρήστος Χωμενίδης γεννήθηκε το 1966 στην Aθήνα. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Aθηνών και παρακολούθησε μαθήματα νομικών στην Σοβιετική Ένωση και Επικοινωνίας στην Αγγλία. Αρχικά εργάστηκε σε δικηγορικό γραφείο των Αθηνών. Πρωτοεμφανίστηκε ως συγγραφέας το 1988, με διήγημά του στο περιοδικό “Playboy”. Έκτοτε συνεργάστηκε με πολλές εφημερίδες και περιοδικά, με πιο πρόσφατες τις συνεργασίες με “Τα Νέα” και με το περιοδικό “Capital”. Tο 1993 εξέδωσε το πρώτο του μυθιστόρημα, “Tο σοφό παιδί” (Εστία, 21η έκδοση: Μάιος 2001· Εκδόσεις Πατάκη, 2008), που το 1997 μεταφράστηκε στα γαλλικά (“Le Jeune sage”, Seuil) και στη συνέχεια στα ιταλικά και στα εβραϊκά. Ακολούθησε το μυθιστόρημα “Tο ύψος των περιστάσεων” (Εστία, 1995, γαλλικά: “La hauteur des circonstances”, Seuil, 1998), η συλλογή διηγημάτων “Δεν θα σου κάνω το χατίρι” (Εστία, 1997), το μυθιστόρημα “H φωνή” (Εστία, 1998, 10η έκδοση: 1999· Εκδόσεις Πατάκη, 2011, γαλλικά: “La voix volee”, Seuil, 2003), καθώς και τα βιβλία “Δεύτερη ζωή” (διηγήματα, Εστία, 2000), “Υπερσυντέλικος” (μυθιστόρημα, Εστία, 2003), “Το σπίτι και το κελλί” (μυθιστόρημα, Πατάκης, 2005· 8η έκδοση, 2014), “Λόγια φτερά” (μυθιστόρημα, Πατάκης, 2009), “Στη Δευτέρα Παρουσία ας μας βάλουν απουσία” (διηγήματα, Πατάκης, 2010), “Ο κόσμος στα μέτρα του” (μυθιστόρημα, Πατάκης, 2014), “Νίκη” (μυθιστόρημα, Πατάκης, 2014, Κρατικό βραβείο μυθιστορήματος, Bραβείo μυθιστορήματος του περιοδικού “Αναγνώστης” και Βραβείο μυθιστορήματος Public), “Νεαρό άσπρο ελάφι” (μυθιστόρημα, Πατάκης, 2016). Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί στα γαλλικά, αγγλικά, ισπανικά, τσεχικά, λιθουανικά, τουρκικά και εβραϊκά. Μετέφρασε στα ελληνικά το θεατρικό έργο “The Rope” του Patrick Hamilton (α\’ παράσταση: Θέατρο Χώρα, 1998), και έγραψε το σενάριο για την ταινία “Μαύρο γάλα” (σκην. Νίκος Τριανταφυλλίδης, 1999) και για την τηλεοπτική σειρά της ΕΤ1 “Η φωνή” (πάνω στο δικό του μυθιστόρημα, σκην. Γιώργος Οικονόμου, 18 επεισόδια, 2001). Για ένα μικρό διάστημα αναμίχθηκε στην πολιτική, ως μέλος της ΚΕ του κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς (ΔΗΜΑΡ). Μεταξύ 2002-2010 εργάστηκε ως ραδιοφωνικός παραγωγός, με καθημερινή εκπομπή στα ερτζιανά. Σήμερα κατοικεί πάντα στην Κυψέλη και επιμένει να ελπίζει στο καλύτερο.

Προσθήκη σχολίου

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Δείγματα Live Streaming