Το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ πραγματοποίησε εκδήλωση στο Ίδρυμα Θεοχαράκη, για την παρουσίαση της έρευνας, «Η άνιση κατανομή του φορολογικού βάρους στα νοικοκυριά στην Ελλάδα».

«Ποιος πληρώνει τους φόρους στην Ελλάδα; Το ερώτημα αυτό αποτελεί ένα από τα πιο πολυσυζητημένα θέματα οικονομικής πολιτικής ειδικά κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα από το 2009. Την περίοδο αυτή η φορολογική επιβάρυνση αυξήθηκε σε όλα τα εισοδηματικά στρώματα, καθώς σημαντικές αυξήσεις των φορολογικών συντελεστών συμβάδισαν με μειώσεις των εισοδημάτων. Η μελέτη εξετάζει τη μεταβολή του φορολογικού βάρους των νοικοκυριών από το 2008 και μετά, εστιάζοντας στον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων και στους έμμεσους φόρους. Συνδυαστικά οι δύο αυτές κατηγορίες αποφέρουν πάνω από το 75% των συνολικών φορολογικών εσόδων του κράτους. Αξιοποιώντας βάσεις μικροδεδομένων από Έρευνες Οικογενειακών Προϋπολογισμών της ΕΛΣΤΑΤ και δεδομένα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για το εισόδημα και τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων, εξετάζεται η μεταβολή του φορολογικού βάρους και η κατανομή του στα ελληνικά νοικοκυριά και αξιολογούνται πλευρές της διανεμητικής δικαιοσύνης του φορολογικού συστήματος.» περισσότερα

Για την κάλυψη της εκδήλωσης, εγκαταστήσαμε το φορητό στούντιο στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Θεοχαράκη, με δύο κάμερες, μία για το γενικό πλάνο και μία για το κοντινό στον εκάστοτε ομιλητή. Συνδεθήκαμε στο ηχητικό σύστημα για τον ήχο των μικροφώνων και στο προβολικό για τη λήψη των διαφανειών που προβλήθηκαν κατά την παρουσίαση της έρευνας από την κα Γεωργία Καπλάνογλου, Καθηγήτρια του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ.

https://youtu.be/1Iezz1z8A9w?t=35

Προσθήκη σχολίου

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vlog Categories